کارگاه آموزشی ایده پردازی تا نوآوری

گروه بندی شرکت کنندگان و آغاز تجربه هیجان انگیز

 

چهار روز پر تب و تاب و پر هیجان در قالب یک کارگاه آموزشی در پارک علم و فناوری یزد سپری شد. یکم تا چهارم شهریورماه، پارک علم و فناوری یزد میزبان کسانی بود که آمده بودند تا یاد بگیرند چگونه ایده های خود را عملی نموده و به مرحله اجرا برسانند.کارگاه با سخنرانی شهرام شکوهی، معاون پشتیبانی پارک علم و فناوری یزد آغاز شد. وی با اشاره به این که هدف از برگزاری این کارگاه، آموزش مهارت کارآفرینی و تبدیل ایده به نوآوری است، گفت: مخاطبین اصلی فارغ التحصیلان و دانش آموختگان دانشگاه ها و افراد دارای ایده و با پتانسیل ایجاد کسب و کار هستند.شکوهی تصریح کرد: ماهیت رقابتی برای این کارگاه در نظر گرفته شده تا شرکت کنندگان نوشتن یک مدل کسب و کار را در قالب کار گروهی تمرین کنند.

مدرس روز نخست مصطفی کریمیان اقبال، مديركل سابق دفتر برنامه‌ريزي امور فناوري وزارت علوم، تحقيقات و فناوري بود. وی در زمینه نوآوری، تجاری سازی و برنامه کسب و کار توضیحات جامعی ارائه نمود و بعد از آن شرکت کنندگان برای انجام کار گروهی به گروه های 5 تا 6 نفره تقسیم شده و پس از تشکیل تیم، ایده های خود را انتخاب کردند. در ادامه کریمیان اقبال روند کلی تدوین برنامه کاری را برای شرکت کنندگان تشریح نمود و برای تفهیم بهتر این فرآیند، چند نمونه برنامه کاری موفق را به عنوان مثال ارائه نمود.کارگاه تا بعدازظهر ادامه داشته و مباحثی از جمله توسعه ایده و تدوین برنامه کاری، گامی قبل از ایده، از ایده تا بازار مطرح گردید. درپایان روز نیز شرکت کنندگان با هدایت سیدمحمد خامسی، مدیر روابط عمومی پارک از پارک علم و فناوری یزد بازدید کرده و از نزدیک با بخش های مختلف آن و فعالیت های هر کدام آشنا شدند.

 

الهام شکراللهی، یکی از شرکت کنندگان در کارگاه:

بعد از شرکت در این کارگاه متوجه شدیم خیلی مسائل وجود دارد که ما باید به آن توجه کنیم

 

روز دوم با انرژی بیشتر شرکت کنندگان آغاز شد. آن ها که حالا بیشتر با اعضای گروه خود آشنا شده بودند به شدت مشتاق کار کردن روی ایده خود بودند به خصوص که اعلام شده بود به گروهی که ایده بهتری داشته باشد در پایان کارگاه هدیه ای از طرف پارک علم و فناوری یزد اهدا می شود.

در بین شرکت کنندگان افراد مختلفی دیده می شدند از مدیران عامل شرکت های مستقر در پارک گرفته تا کسانی که قصد تاسیس شرکت داشتند. به میان آن ها رفتیم تا از نزدیک در جریان فعالیت های آن ها قرار بگیریم

الهام شکراللهی، فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، یکی از شرکت کنندگان در این کارگاه بود. او که از روند کارگاه در این دو روز ابراز رضایت می کرد، گفت: با چند نفر از دوستان هم رشته خود در زمینه ارتقای سلامت و تربیت بدنی کار می کنیم قصد تاسیس شرکتی در این حوزه را داشتیم اما با وجود داشتن تخصص، هیچ ذهنیتی در زمینه فضای کسب و کار و بازار نداشتیم بنابراین به دنبال جایی بودیم که مدل های کسب و کار را به ما آموزش بدهند. تصور ما قبل از حضور در این کارگاه این بود که ایده ما حتما در بازار موفق خواهد بود اما بعد از شرکت در این کارگاه متوجه شدیم خیلی مسائل وجود دارد که ما باید به آن توجه کنیم. او ادامه داد: ایده گروه ما یک کمک کننده است که به دندانپزشکان کمک می کند او در پایان با بیان اینکه دو روز اول بسیار عالی بوده و چیزهای زیادی آموختیم، گفت: احساس می کنم اول یک نوزاد بودیم و حالا با کلی عصا و تمرین داریم راه میافتیم.

مدرس روز دوم کارگاه، دکتر لطفی، معاون پژوهشی دانشگاه یزد بود که در زمینه بازار، برندینگ، تحلیل رقبا، مزیت های رقابتی و اندازه بازار ارائه نمود در پایان نیز مدیران عامل شرکت های آبسار کویر و بیستون کویر از شرکت های موفق پارک، تجربیات خود را با هدف آشنایی شرکت کنندگان با تجارب مطرح کردند.

 

علیرضا قهرمانی، دانشجوی دکترای دانشگاه پیتزبورگ آمریکا:

این کارگاه مانند یک کاتالیزور عمل کرده و در مدت زمان کوتاه مطالب مفیدی را تزریق می کند.

 

آموزش روز سوم کارگاه به عهده محمد سپهر، مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری استان یزد بود. او مطالب خود را در زمینه برنامه مالی شرکت ها و نحوه تهیه و تدوین آن مطرح کرد. در ادامه شرکت کنندگان با حضور مربیان خود روی ایده خود کار کرده و محمد قویدل، مدیر روابط بین الملل پارک، سخنانی در زمینه تبلیغات و روابط بین الملل ارائه نمود . بعدازظهر روز سوم محمدرضا حسینی، مدیر دفتر مالکیت فکری توضیحات کاملی در مورد روند ثبت اختراع، مالکیت فکری و برند سازی ارائه و به پرسش های شرکت کنندگان پاسخ گفت.

در میان شرکت کنندگان رفته و به گفتگو با آن ها نشستیم. علیرضا قهرمانی دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی دانشگاه پیتزبورگ آمریکا از نحوه آشنایی اش با این کارگاه برایمان گفت: از طریق جشنواره ایده های برتر با پارک علم و فناوری یزد آشنا شده و ارتباطم را با آن ادامه دادم تا اینکه در زمان حضورم در ایران متوجه برگزاری این کارگاه در یزد شده و احساس کردم این کارگاه بتواند در مسیری که تاکنون گام برداشته ایم کمکمان کند.

او ادامه داد : مطالب ارائه شده در این کارگاه را می توان جمع بندی مطالبی دانست که من در طول 2 سال شرکت در جشنواره ها و کارگاه های مختلف کسب کردم. قهرمانی این کارگاه را بسیار مفید ارزیابی کرد و گفت: به نظر می رسد این کارگاه مانند یک کاتالیزور عمل کرده و در یک فاصله زمانی کوتاه به شرکت کنندگان مطالب مفیدی را تزریق می کند.

او ایده گروه خود را ایده ای نو و در عین حال قابل اجرا عنوان کرد و گفت: ایده اصلی ما یک چیپ است که زیر زبان گذاشته می شود و کالری غذاهایی را که هر فرد مصرف می کند بلافاصله اندازه گرفته و اعلام می کند که قطعا این طرح برای افراد مبتلا به دیابت و یا چاقی بسیار موثر است .

 

پایان راه ایده پردازی تا نوآوری

 

روز پایانی کارگاه حال و هوای خاصی داشت و کم کم رقابت برای شرکت کنندگان جدی تر می شد. عباس باقی، مدیر مرکز رشد زیست فناوری پارک علم و فناوری یزد مدرس روز پایانی بود .وی نکاتی را در زمینه قوانین و مقررات شرکت های نوپا و نحوه تاسیس شرکت مطرح کرد و مقرر شد که شرکت کنندگان تا ظهر کارگروهی خود را تحویل دهند.

بعدازظهر نیز گروه ها طرح های خود را ارائه نموده و هر تیم به مدت 15 دقیقه از طرح خود دفاع کرد. پس از آن نیز داوران به مدت 5 دقیقه فرصت داشتند تا پرسش های خود را مطرح و از تیم ها بخواهند توضیحاتشان را تکمیل نمایند.

عصر روز چهارم آیین اختتامیه کارگاه با حضور احمدرضا فقیه خراسانی، معاون فناوری و نوآوری پارک علم و فناوری یزد و شهرام شکوهی، معاون پشتیبانی پارک برگزار شد. در این مراسم ضمن اعلام نقاط قوت و ضعف تیم ها گواهی پایان دوره افراد اعطا و تیم های برتر از سوی پارک مورد تقدیر قرار گرفتند.

چهار روز پر تب و تاب در پارک علم و فناوری یزد سپری شد و حالا با پایان روز چهارم کارگاه، شرکت کنندگان تجربه ای کوتاه اما با ارزش از ایجاد یک کسب و کار به دست آورده و همگی با نگاهی به آینده در فکر کارآفرینی و رشد و پیشرفت بودند.